Inkontinens

Ufrivillig vandladning, urin-inkontinens – et problem for mange tusinde danskere. Overvejende kvinder, men også mænd kan opleve inkontinens. De to hyppigste former er stress-inkontinens og urge inkontinens, og ofte ses en blanding af de to inkontinensformer.

Stress-inkontinens skyldes, at de muskler, der danner bund i dit bækken (bækkenbunden), er blevet slappe og svage. Det viser sig ved, at du drypper i bukserne ved belastninger som eksempelvis løb, hoste, nys og løft.

Urge-inkontinens skyldes en hyperaktiv blære. Når du skal tisse, skal det være her og nu!

  • Inkontinens kan være et problem for både yngre og ældre.
  • Inkontinens er ikke noget, der bare kommer med alderen, og som du skal lære at leve med !
  • Der er ingen grund til at gå og lide i stilhed
  • Søg hjælp!

Træning af bækkenbunden er første valg i behandlingen af inkontinens.
60 – 70 % af kvinder med stress-inkontinens kan hjælpes udelukkende ved korrekt træning af bækkenbunden.

På GynObs Klinikken vurderer fysioterapeuten ud fra samtale med patienten, hvilken type inkontinens, det drejer sig om. Derefter foretages en underlivsundersøgelse: bækkenbunden vurderes i forhold til muskelfylde, skader på musklen, knibe-evne, udholdenhed, styrke og koordination. Du får vished om din knibe-funktion!

Blærens funktion vurderes ud fra en analyse af væske- og vandladningsvaner. Det er vigtigt at få stillet den rigtige diagnose for at iværksætte en korrekt og effektiv behandling / træning.

I behandlingen af stress-inkontinens drejer det sig først og fremmest om at få vished om, hvordan du aktiverer / bruger bækkenbunden. Du skal lære bevidst at spænde og slippe spændingen igen. Når du er sikker på, at du har fat det rigtige sted, er det blot at gå i gang med træningen!

På GynObs Klinikken vil fysioterapeuten udarbejde et specifikt træningsprogram, der passer lige netop til dine behov.

I behandlingen bruges efter behov forskellige hjælpemidler som biofeedback ( visualiserer dit knib), el-stimulering, vaginalvægte m.m.

I behandlingen af urge-inkontinens er det af afgørende betydning, at du laver et væske- og vandladningsskema. D.v.s. at du i 2-3 døgn skal notere, hvor meget du drikker, og hvor meget du tisser. Du vil blive undervist i, hvordan den normale vandladningsfunktion fungerer. Derefter vil fysioterapeuten, ud fra dit væske- vandladningsskema tilrettelægge en individuel blæretræning. Behandlingen kan suppleres med medicin, der virker hæmmende på blæremusklen.