Fysioterapi kan hjælpe

træning af bækkenbunden er første valg i behandlingen af inkontinens.

60 – 70 % af kvinder med stress-inkontinens kan hjælpes udelukkende ved korrekt træning af bækkenbunden.

På GynObs Klinikken vurderer fysioterapeuten ud fra samtale med patienten, hvilken type inkontinens, det drejer sig om. Derefter foretages en underlivsundersøgelse: bækkenbunden vurderes i forhold til muskelfylde, skader på musklen, knibe-evne, udholdenhed, styrke og koordination. Du får vished om din knibe-funktion! Blærens funktion vurderes ud fra en analyse af væske- og vandladningsvaner. Det er vigtigt at få stillet den rigtige diagnose for at iværksætte en korrekt og effektiv behandling / træning.

I behandlingen af stress-inkontinens drejer det sig først og fremmest om at få vished om, hvordan du aktiverer / bruger bækkenbunden. Du skal lære bevidst at spænde og slippe spændingen igen. Når du er sikker på, at du har fat det rigtige sted, er det blot at gå i gang med træningen! På GynObs Klinikken vil fysioterapeuten udarbejde et specifikt træningsprogram, der passer lige netop til dine behov.

I behandlingen bruges efter behov forskellige hjælpemidler som biofeedback ( visualiserer dit knib ), el-stimulering, vaginalvægte m.m.

I behandlingen af urge-inkontinens er det af afgørende betydning, at du laver et væske- og vandladningsskema. D.v.s. at du i 2-3 døgn skal notere, hvor meget du drikker, og hvor meget du tisser. Du vil blive undervist i, hvordan den den normale vandladningsfunktion er. Derefter vil fysioterapeuten, ud fra dit væske- vandladningsskema tilrettelægge en individuel blæretræning. Behandlingen kan suppleres med medicin, der virker hæmmende på blæremusklen.